Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ – ΜΚΟ – ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ... «ΕΝ ΛΕΥΚΩ»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι 

τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες πολλών και ποικίλων προκλήσεων που στρέφονται κατά της ελληνικότητας της Μακεδονίας και κατ΄ επέκταση της ιστορικής αλήθειας και δυστυχώς συνειδητοποιούμε ότι αυτές έχουν εισχωρήσει στο χώρο της εκπαίδευσης – ως απόρροια της γνωστής πλέον «Συμφωνίας των Πρεσπών» – προσπαθώντας να βρουν πρόσφορο έδαφος. Πρόσφατα η τρέχουσα ειδησεογραφία αποσιώπησε – θεωρώντας ήσσονος σημασίας (;;;) – την απόφαση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (αριθ. Πρωτ. 163854/Δ2/02–10–2018) να ΜΗΝ εγκρίνει την επίσκεψη του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» στο 3ο Γ/σιο Θέρμης σε εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα και της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (12/10) ως εκπαιδευτικά ακατάλληλη – αφαιρώντας ουσιαστικά από τους μαθητές τη δυνατότητα της βιωματικής προσέγγισης των γεγονότων εκείνων, μέσα από αφηγήσεις, προσωπικές ιστορίες & αναμνήσεις των πρωταγωνιστών της εποχής. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο με την επίσημη αιτιολογία «για να μην κουραστούν οι μαθητές από τις επαναλήψεις» προχωρά για 3η συνεχόμενη χρονιά στην περικοπή από τη διδακτέα ύλη της Ιστορίας Γ.Π. των Εσπερινών Λυκείων των αναφορών για το Μακεδονικό Αγώνα (συζητήθηκε στο Δ.Σ. της 11 – 12 – 2018 ύστερα από σχετική πρόταση της παράταξής μας) την ώρα μάλιστα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με τις περιβόητες επιτροπές που θα αφαιρέσουν τυχόν αλυτρωτικές αναφορές στα βιβλία της Ιστορίας στα Σκόπια (και ίσως και στην Ελλάδα). Παράλληλα δε, πληροφορούμαστε την ίδρυση στην Αριδαία Πέλλας (18/11/18) μιας Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με σκοπό την προώθηση της Μακεδονικής Γλώσσας και Ταυτότητας με το διακριτικό τίτλο «ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ» (σ.σ. φιλόλογος των αρχών του 20ου αι. που η ηγεσία των Σκοπίων θεωρεί θεμελιωτή της σύγχρονης «μακεδονικής» ταυτότητας) ως συνέχεια μιας άλλης ΜΚΟ με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ και ΜΕΘΟΔΙΟΣ» που ιδρύθηκε στις αρχές του 2018 στις Σέρρες με ανάλογη στόχευση. 

Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν έναν σχεδιασμό που υλοποιείται με μεθοδευμένες κινήσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που στρέφονται ενάντια και υποσκάπτουν την εθνική μας υπόσταση. Η εκπαίδευση δεν αποτελεί μόνο ένα χώρο διακίνησης γνώσεων και ιδεών αλλά οφείλει να σφυρηλατεί την εθνική συνείδηση των Ελλήνων και να αναδεικνύει την εθνική μας παράδοση. Ιδιαίτερα το μάθημα της Ιστορίας κατέχει κεντρικό ρόλο σ΄ αυτή τη διαδικασία και οφείλει να τον υπηρετεί με αξιοπιστία και αντικειμενικότητα χωρίς να αποσιωπά την ιστορική αλήθεια. 

Οι συνάδελφοι της Ε.Α.Κ. στην τελευταία συνέλευση υποβάθμισαν το θέμα της Μακεδονίας εκφράζοντας τη συμφωνία τους στην παραχώρηση «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας» στους Σκοπιανούς από την κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά». Επίσης κατέθεσαν προς ψήφιση ένα κείμενο προσπαθώντας να μας αποδείξουν πώς θα έπρεπε να γράφονται τα βιβλία της Ιστορίας με βάση τη μαρξιστική προσέγγιση. Εμείς σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να υποκαταστήσουμε τα αρμόδια για τη συγγραφή, έγκριση και κυκλοφορία των σχολικών εγχειριδίων θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας ούτε να κρίνουμε το περιεχόμενό τους από ιδεολογική άποψη διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Στον αντίποδα η παράταξη της Π.Ε.Κ. χωρίς να έχει κάποια πρόταση προχώρησε σε μια τουλάχιστον περίεργη για τα συνδικαλιστικά δεδομένα κίνηση, όπου ο ένας εκπρόσωπός της ψήφισε υπέρ της επαναφοράς της περικοπείσας διδακτέας ύλης στην Ιστορία των Λυκείων ενώ οι άλλοι δυο – μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. – ψήφισαν λευκό (!!!), καταψηφίζοντας ουσιαστικά με έναν «ανώδυνο» (όπως θέλουν να πιστεύουν) γι΄αυτούς τρόπο την πρότασή μας. 

Επειδή την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου που προηγήθηκε στοχοποιηθήκαμε επί παντός επιστητού κι ελέχθησαν σε βάρος μας πολλά τα οποία δεν είχαν σχέση με τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. αλλά αποσκοπούσαν σε ψηφοθηρική εκμετάλλευση και μόνο, θέλουμε να ενημερώσουμε τον Κλάδο ότι :
1. Ως ΔΑΚΕ Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας υπηρετούμε το συμφέρον και τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων χωρίς άλλες σκοπιμότητες.
2. Οι τοποθετήσεις μας στο Δ.Σ. γίνονται με βάση όσα εμείς θεωρούμε και πιστεύουμε ως ορθά επιχειρηματολογώντας γι΄αυτά κι όχι με γνώμονα να ικανοποιήσουμε όσους θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα. 
3. Βρισκόμαστε σε έναν γόνιμο και διαρκή διάλογο με όλους τους φορείς για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική εκπαίδευση και ουδέποτε έχουμε καταφερθεί σε βάρος ανθυποψηφίων μεταφέροντας σε συναδέλφους μια στρεβλή εικόνα.
4. Δε θα δεχτούμε στο εξής ανάλογες συμπεριφορές, διότι, όπως αποδείχτηκε στην τελευταία Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας, τα ζητήματα που τίθενται προς ψήφιση χρησιμοποιούνται για άλλες σκοπιμότητες και αυτό καταργεί την ουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου