Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών


Βλάσιος Καρσιώτης
Δερβενακίων 51
20100 Κόρινθος                                                                      29/5/2011

Προς Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας
Κοιν.: Σχολ. Μονάδες Κορινθίας
 Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με την παρούσα επιστολή μου σε εσάς, δηλώνω ότι για ΛΟΓΟΥΣ ΑΡΧΗΣ, δεν θα υποβάλω «αίτηση – εκδήλωση ενδιαφέροντος», προκειμένου να οριστώ, και όχι επιλεγώ, μέλος του διευρυμένου συμβουλίου επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, όπως δεν υπέβαλλα αντίστοιχη και για συμμετοχή μου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά την δεύτερη συγκρότησή του (Μάιος 2010).
Οι λόγοι αρχής, που μου επιβάλλουν την μη συμμετοχή μου σε αυτές τις διαδικασίες, είναι η παντελής έλλειψη αντικειμενικών και μετρίσιμων κριτηρίων στην διαδικασία ορισμού των μελών τους, ενώ στην περίπτωση που σαν κριτήριο επιλογής ήταν η αρχαιότητα και ο αριθμός των μηνών διοικητικής υπηρεσίας (Φεβρουάριος 2010) υπέβαλα σχετική αίτηση.
Στο άρθρο 16 του Ν 3848/2010 προβλέπεται ως ‘κριτήριο’ του ορισμού του μέλους στο διευρυμένο υπηρεσιακό συμβούλιο, την σχετική διοικητική εμπειρία, την οποία, προφανώς, κατέχει συνάδελφος και με 165 και με 12 μήνες διοίκησης, πράγμα που επιτρέπει στον επιλέγοντα να ορίζει, προφανώς, ‘κατά το δοκούν’ .
Σημειώνω εδώ, με θλίψη μου, την ανύπαρκτη αντίδραση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, που παρά τις μεμονωμένες τοποθετήσεις συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων, για διαφάνεια και αξιοκρατία, μέσα από αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια, συναίνεσε ‘δια της σιωπής του’ ώστε να εκχωρηθεί το προνόμιο επιλογής - ορισμού σε ένα μόνο άτομο, τον περιφερειακό διευθυντή, και χωρίς να υποχρεούται να δικαιολογεί τις επιλογές του, δηλαδή την επιτροπή που έχει κρίσιμη και καθοριστική παρέμβαση στην υπηρεσιακή εξέλιξη των συναδέλφων.
Δεν διερωτώμαι, γιατί γνωρίζω, ποια θα ήταν η αντίδραση του κινήματος, αν στο όνομα της «Αναβάθμισης του ρόλου του εκπαιδευτικού και καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας» η προηγούμενη, για παράδειγμα, κυβέρνηση θέσπιζε αυτό το μέτρο.
Είχα ελπίσει ότι ‘κριτήρια’ σαν τα αλήστου μνήμης ‘κριτήρια  δημοκρατικού ήθους και κοινωνικής προσφοράς’, που κυριάρχησαν στις αρχές της δεκαετίας του 80, δεν θα τα ξανασυναντούσα στην υπηρεσιακή μου σταδιοδρομία.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Βλάσιος Καρσιώτης
Μαθηματικός – Δ/ντής ΓΕΛ Βραχατίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου